Évek óta csinálom ezt az ételt. A busa mint gasztro hal nem túl népszerű és valljuk be van alapja a népszerűtlenségének. Íze sokak számára nem túl értékes. Én sem rajongok érte, bár ettem már jól elkészítve olyat ami ízlett. Azonban van néhány módja az elkészítésének melyek elveszik azt a jellegzetes busa ízt mely miatt sokan nem kedvelik. Az egyik ilyen a füstöléses elkészítése. Egyébként a busán kívül csuka,harcsa ponty vagy bármilyen más hal ugyanígy elkészíthető.Nézzük én hogyan csinálom
Hozzávalók. :
- 3kg busa vagy más féle hal filé (kevesebbel nem érdemes vacakolni)
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kiskanálnyi egészbors, korriander mag,mustár mag
- 3db babérlevél
- 4 evőkanál só
- 2 liter víz
Elkészítése:
Páclé: a hozzávalókat a halon kívül egybeöntjük és 5 percig forraljuk. Utána hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a halhúst csak a már kihűlt, hideg páclébe tegyük bele
Hal:
A halat megtisztítjuk, lefilézzük a bőrét rajta hagyjuk! és beletesszük a hideg páclébe.
Akkorára kell darabolni, hogy beleférjen kényelmesen a füstölőbe. 24 órát hűtőben tartva pácoljuk. Majd mikor kész , kivesszük a szeleteket a léből és felakasztva lecsöpögtetjük. Át is lehet törölgetni a szeleteket, ha vizesnek találjuk. Fontos, hogy a füstölőbe szárazon kerüljenek mert a nedves húst nehezen fogja a füst.
Füstölés:
Száraz keményfa fűrészport használjunk. A legjobb a bükk vagy a tölgy. Két féle módon is füstölhetünk. Ha 30 c alatt tartjuk a füstölő hőmérsékletét akkor egy keményebb füstölt sertéshús állagú halat kapunk. Ezt fogyasztás előtt vékonyra vágva át kell sütni forró zsiradékban.
Nagyon finom lesz. Nyersen nem fogyasztható. Ha a füstölő hőmérsékletét 5-6 órán át 70c körül tartjuk akkor egy puha , szuvidált halat kapunk mely azonnal tovább sütés nélkül is fogyasztható.