Évek óta csinálom ezt az ételt. A busa mint gasztro hal nem túl népszerű és valljuk be van alapja a népszerűtlenségének. Íze sokak számára nem túl értékes. Én sem rajongok érte, bár ettem már jól elkészítve olyat ami ízlett. Azonban van néhány módja az elkészítésének melyek elveszik azt a jellegzetes busa ízt mely miatt sokan nem kedvelik. Az egyik ilyen a füstöléses elkészítése. Egyébként a busán kívül csuka,harcsa ponty vagy bármilyen más hal  ugyanígy elkészíthető.Nézzük én hogyan csinálom

Hozzávalók. :

  • 3kg busa vagy más féle hal filé (kevesebbel nem érdemes vacakolni)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kiskanálnyi egészbors, korriander mag,mustár mag
  • 3db babérlevél
  • 4 evőkanál só
  • 2 liter víz

Elkészítése:

Páclé: a hozzávalókat a halon kívül egybeöntjük és 5 percig forraljuk. Utána hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a halhúst csak a már kihűlt, hideg páclébe tegyük bele

Hal:

A halat  megtisztítjuk, lefilézzük  a bőrét rajta hagyjuk! és beletesszük a hideg páclébe.

Akkorára kell darabolni, hogy beleférjen kényelmesen a füstölőbe. 24 órát hűtőben tartva pácoljuk. Majd mikor kész , kivesszük a szeleteket a léből és felakasztva lecsöpögtetjük. Át is lehet törölgetni a szeleteket, ha vizesnek találjuk. Fontos, hogy a füstölőbe szárazon kerüljenek mert a nedves húst nehezen fogja a füst.

Füstölés:

Száraz keményfa fűrészport használjunk. A legjobb a bükk vagy a tölgy.  Két féle módon is füstölhetünk. Ha 30 c alatt tartjuk a füstölő hőmérsékletét akkor egy keményebb füstölt sertéshús állagú halat kapunk. Ezt fogyasztás előtt vékonyra vágva át kell sütni forró zsiradékban.

Nagyon finom lesz. Nyersen nem fogyasztható. Ha a füstölő hőmérsékletét 5-6 órán át 70c körül tartjuk akkor egy puha , szuvidált halat kapunk mely azonnal tovább sütés nélkül is fogyasztható.