2022 január 17.-től  Megváltoznak a viziközlekedés szabályai. A 2021/231 számú Magyar Közlönyben került kihirdetésre az a lényeges változás mely szerint a csónaknak minősülő kategóriában a felső teljesítmény 20 lóerőre  emelkedik,  az eddigi 10 lóerő helyett. Ez azt jelent lefordítva, hogy 20 lóerős  motorral lehet közlekedni a 7 méternél rövidebb csónakokkal mindenféle jogosítvány és hajólevél nélkül.

Mit is jelent ez?  Nagy változást ténylegesen a közlekedésben nem sokat szerintem. Az eddig engedélyezett 10 lóerős motorok jelentős része amúgy is 20 Le teljesítményű volt ,csak   le volt csökkentve a teljesítményük gyárilag  Ezen motorokat tulajdonosaik nagyrészt már eleve 20 lóerősként használták, a fojtásokat megszüntetve. Persze a vizirendészet küzdött a jelenség ellen , de innentől  kezdve ez okafogyottá válik. Nagy előny, hogy a most már 20 lóerősként bátran használt motorokat, nem kell hajólevelezni,  ami jelentős költségekkel járt eddig. A folyóvizeken tapasztalható, évek óta tartó jelentős lóerő növekedésre ez a szabályzás nem lesz hatással. Akinek pénze és igénye van rá az ezek után is 100Le vagy annál jelentősen nagyobb teljesítményű hajókat fog használni.

Pedig szerintem elérkezett az idő egy felső korlát meghatározására. A 20-25 méter széles, 2 méter mély kis folyóvizeinken nem biztos , hogy szerencsés egy,akár 200-300Le teljesítményű viziszörny jelenléte ami sajnos nyári időszakban mindennapos és jogszerű például a  Fekete- Körösön.

Vélemény, hozzászólás?