Gyomaendrőd a vizek városa. Hangzatos a szlogen elsősorban azért mert teljesen igaz. Az  egész város jelenét, jövőjét és múltját átszövi a rengeteg víz ami a vonzáskörzetében található. A Hármas-Körös és holtágai hatalmas potenciált jelentenek  a város gazdasági életében. Az utóbbi években megélénkült a kereslet a  vízparti nyaralók iránt. Egy évekkel ezelőtt, 6-7 milliót érő nyaraló ami  vízparttal rendelkezik, manapság 30-40 milliót ér. Ennek a növekedésnek elsődleges mozgatója a turizmus. Sok nyaraló bérelhető,  és ezt kihasználják a  városba érkezők. Nyárára alig van már most szabad kapacitás. Ezt a jelenséget a város vezetése is remekül felismerte és komoly munkát és anyagi javakat fordít idegenforgalmi  imázs építésre. Sok helyi kisvállalkozó megélhetését biztosíthatja egy jól felépített, idegenforgalmi maketting.

Sajnos azonban előkerült egy szekrényből kiesni készülő csontváz   . A Gyomaendrődi holtágak halgazdálkodási jogának  egy része kis egyesületek kezelésben van. Ezen egyesületek többsége remekül felismerte, hogy az halgazdálkodási jog helyes gyakorlásával , sok vendéghorgász érkezik a vizeik partjára akik súlyos pénzeket hagynak az egyesületeknél a horgászatra jogosító okmányok kiváltásával, amit fejlesztésekre, halasításra tudnak fordítani. Ez holtáganként akár 10 milliós összeg is lehet évente.

Egy egyesület azonban másként gondolkodik.

Ezen egyesületnél évek óta zajló belviszályból, ami a kiadó nyaraltatók ellehetetlenítéséből adódik, kiviláglik,  hogy bár a vendégek által otthagyott pénzekre igényt tartanak(ezt a összeget a beszámolójukban feltüntetik), kézzel lábbal tiltakoznak az oda látogatók jelenléte ellen. Mindenáron lehetetlenné próbálják tenni az ide érkező vendégek kellemes szabadidő eltöltését. Többek közt a horgászturizmust bojkottálják azzal, hogy ősztől tavaszig ( Ami jelentős idény bizonyos horgász módszereknél) tilos a napijegy értékesítése tehát vendéghorgászt a kiadó nyaraló tulajdonosok nem fogadhatnak,valamint a vendégek részére a csónak  használatot korlátozzák.  Azonban ha megnézzük a 2021-es beszámolójukat látszik, hogy a napi és heti jegyekből, tehát vendéghorgászok által  ide hozott pénzből, 15 milliós  éves bevételük keletkezett , ami fedezi az egész éves teljes halasítás költségeit.  Magyarra fordítva: nem szívesen látnak vendégeket,  de a pénzükre szükségük van. Mivel  ezeket a döntéseket  a közgyűlés hozta, ehhez joguk van.  Ha az egyesület többsége így döntött akkor így döntött. Ugyanis az egyesület a halgazdálkodásért felelős és halgazdálkodási kérdésben jogosult döntéseket, intézkedéseket hozni.

 

 

 

A cikkben szereplő zug pénzügyi beszámolójának részlete

Azonban van egy házirendjük amely információim szerint nem került megszavazásra közgyűlés által, egyszerűen csak van! Ez a házirend többek közt arról is arról rendelkezik,  hogy tilos a fürdés a holtágban(nem tisztázott még, hogy esetleg a holtág partjára is vonatkozik-e az intézkedés.)

Tilos a vízi bicikli és a csónakhasználatot korlátozták az ide érkező vendégek számára stb…. na ez már érdekesebb . Ugyanis az egyesület  csak a halgazdálkodási jogot gyakorolja amit az 2013/102-es törvény egyértelműen szabályoz.  A vizibicaj, fürdés stb nem a  halgazdálkodási jog kérdésköre hanem a vízhasznosító jogköre, ami nem az egyesület birtokol, hanem tudomásom  szerint önkormányzati jogkör. Nem beszélve arról, hogy ezeket a kérdéseket, több egyéb jogszabály is szabályozza ,amit egy házirend nem írhat felül. Azonban ha tagok ezt jónak látják és maguk részére elfogadják ám legyen. De  ez a házirend szankcionálásra vonatkozó részt is tartalmaz. Ami már kérdéseket vet fel. Hogyan szankcionálhat egy halgazdálkodási jogot gyakorló egyesület , vizhasznosítási jog kérdésében egy házirend alapján? És mi lesz a szankció? Egy halászati jogot gyakorló egyesület , fürdésért bevonja a területi engedélyt?  Ami a hatályos jogszabályok szerint csak az állami horgászjeggyel együtt vonható be szabályértési eljárás keretében, és a további szankciókról a halgazdálkodási hatóság dönt. Mi van ha a fürdőző nem rendelkezik horgászengedéllyel ? Mi lesz a szankció rá vonatkozólag? Elég komolytalannak tűnik ez a házirend szankcionálás.

Ráadásul   tagok jelentős  része ezekkel az intézkedésekkel nem ért egyet. Még maga a vezetőség sem, ugyanis nyaranta ők is fürdenek az  adott holtágban. Az egyik tag erre vonatkozó kérdésére, az volt a válasz a vezetőség részéről, hogy lehet fürdeni, de ha két tanú bejelentést tesz, hogy zavaró a fürdés akkor  fegyelmi bizottság visszavonja az adott nyaralótól a VÍZHASZNOSTÁSI jogot!!!  Értelmezhetetlen  mondat ez. Hogy vonhat vissza egy olyan jogot amivel nem az egyesület rendelkezik, a nyaraló tulajdonosa meg pláne nem ? Hogy is van ez? Két tanú feljelent? Fegyelmi bizottság, intézkedik, visszavon egy házirend alapján, egy olyan jogot, ami soha nem volt kiadva nekik és ehhez elég két tanú bejelentése?…na de ha a tagok így akarják akkor  Jól van ez így…

 

Azonban az már nincs jól, hogy sorban mondják vissza az átláthatatlan szabályozás miatt a nyaraló foglalásokat a nyárra az adott vízterületre.  Azok akik sok milliót öltek a kiadó nyaralóikba az adott vízen most igen komoly dilemma elé kerültek. Hadakozzanak az egyesület vezetésével ügyészségi úton, vagy adják el ingatlanjaikat.

De ez a probléma túlmutat a zug keretein . Ugyanis ezt a negatív reklámot már Gyomaendrőddel azonosítják. Nem azt mondja sajnos  egy Budapesti foglaló,  hogy a xy zugra nem megyek többet, hanem azt, hogy Gyomaendrődre nem  megyek többet és ez a folyamatban levő városi turisztikai arculatépítéshez most nagyon nem  hiányzott

Vélemény, hozzászólás?